Ik vind dat ik de titel van vakvrouw verdien omdat ik aan alle onderstaande criteria voldoe, zowel op het niveau basis als ervaren. en op sommige vlakken zelfs richting meester. 

 

Ik beheers en sta boven de stof.
Tijdens mijn opleiding aan de HAN in Nijmegen heb ik mijn beheersing van de taal bewezen door uiteraard de opleiding succesvol af te ronden, met daarbij het certificaat C2 Cambridge Profiency English.

Mijn collega's en leerlingen onderkennen mijn vakkennis en dit is ook zichtbaar geweest in de lesbezoeken die hebben plaatsgevonden in de afgelopen jaren. Daarnaast ben ik vaak sparringpartner voor mijn collega docenten Engels. Ook zet ik mij in als jaarlaag coördinator van vwo 2 & 3, waarbij ik het gehele jaar overzie, de doorlopende leerlijn bewaak en het PTB en de toetsen zelf ontwerp. 

 

Ik breng kennis op verschillende manieren over & ik maak flexibel gebruik van de aangeboden methode, maar kleur ook regelmatig buiten de lijntjes.

Ben ik zo'n docent die alleen maar de hele les praat en voor wie het lesboek heilig is? Nee. Ik ga een goed verhaal met een link naar de actualiteit, een ander vak of een leuk weetje over mijn vak nooit uit de weg. 
Kortom, ik breng graag variatie aan in mijn lessen en voel mij vrij om ook los van de aangeboden methode te werken.

 

In alle leerjaren is er een gezonde mix van papier en digitaal. De digitale methode van Stepping Stones biedt veel mogelijkheden, maar ook het lesboek speelt een belangrijke rol in mijn lessen.  In mijn ogen vullen ze elkaar aan. En, krijgen mijn leerlingen ook de keuze om op papier of digitaal te werken met de methode. Zo zijn échte boeken een must in mijn les. Lesboeken én leesboeken, maar ik beperk mij niet tot papier. Al gaat er niets boven de geur van een boek.

Digitalisering is een hot item en staat ook hoog op de agenda van de Amersfoortse berg. Zodoende hebben platforms als  Google Classroom, LessonUP, Go Formative, Socrative, Kahoot!, Kwizl en dergelijke hun intreding gedaan. Alle genoemde platforms gebruik ik regelmatig in mijn lessen en bij (formatieve) toetsen. Dit aangevuld met de websites van de British Council Teens, Readtheory, Write&Improve, Speak&Improve en BBC newsround.


Al deze platforms stellen mij mede instaat om mijn vakkennis op verschillende manieren over te brengen. Op deze manier is er een programma/leermethode voor elk type leerling, maar nog belangrijker, het geeft mij de ruimte om verschillende leerlingen op verschillende manieren te bedienen. Leerlingen kunnen zelfstandig aan het werk, leerlingen kunnen de stof door mij klassikaal uitgelegd krijgen, ik kan leerlingen in kleine groepjes of individueel begeleiden en feedback geven en ik kan ervoor kiezen om de stof digitaal over te brengen of naast ze te gaan zitten en hen zo begeleiden. 

De juiste manier is elke les anders en vaak een combinatie van verschillende vormen.

 

Ook ontwikkel ik regelmatig eigen materiaal en opdrachten. In de "basis" zijn dit worksheets voor herhaling en het inslijpen van grammatica en het aanpassen van bestaande opdrachten uit de lesmethode of uit verschillende digitale bronnen of kleine opdrachten in mijn lessen zoals de opdracht "give a village tour" als formatieve opdracht in voorbereiding op de spreekvaardigheidstoets in leerjaar 2.
In de uitgebreidere en meer "Ervaren" rol zijn dit opdrachten die in een hele jaarlaag gebruikt worden zoals de kookopdracht als spreekvaardigheid opdracht in leerjaar 1 en de boekenposter als schrijfopdracht en om leesvaardigheid te bevorderen in leerjaar 1 & 2. 

 

Ik houd mijn vakkennis bij en breid uit

Ik volg eindeloos veel websites, socials  (ja ook de docent Engels pagina op Facebook) en lees elk jaar minimaal 10 boeken. Young adult literature is mijn verslaving, maar ook vakliteratuur zoek ik graag op.
Sparren met collega's doe ik dagelijks, ook op niet werkdagen en ook met docenten buiten de Amersfoortse Berg, en ik geniet net zoveel van goede! Netflixseries & BBC newsround als mijn leerlingen. Wanneer onze sectievoorzitter nieuwe leermethodes ontvangt ben ik de eerste die de boeken krijgt. Ze weet dat ik altijd nieuwsgierig en erg leergierig ben naar nieuwe lesplannen en ideeën. Tel daar mijn digitale abonnement op The New Yorker bij op en je begrijpt, mijn vak is onderdeel van mijn dagelijks leven. 

Hieronder een greep uit mijn meest recent gelezen Engelse boeken:

  • Heartstopper - Alice Oseman
  • Midnight Library - Matt Haig
  • Word Nerd - Susin Nielsen 
  • History is all you left me - Adam Silvera
  • It starts with us & it ends with us - Colleen Hoover
  • Normal people & Beautiful world where are you - Sally Rooney 
  • Leah on the off beat - Becky Albertalli
  • The Dictionary of lost words - Pip Williams
  • The prime of Miss Jean Brodie - Miss Muriel Sparks 

 

NB. Naast interesse en ontspanning kent deze lijst nog een doel. Samen met Inge Uters heb ik de afgelopen anderhalf jaar de mediatheek gevuld met een enorme collectie aan nieuwe Engelse boeken. Zie trekker/aanjager voor meer info hierover. Of loop even naar de mediatheek en laat je verrassen ;-) 

 

Leerdoeldenken

Werken vanuit leerdoelen is voor mij een dagelijkse gang van zaken, al heeft met name de workshop van Jannet Marechal mij weer nieuwe inspiratie gegeven op dit gebied. Ik ervaar elke dag hoe belangrijk het waarom voor mijn leerlingen is. Het is de meestgestelde vraag. Daarnaast geeft het ook structuur. En uiteindelijk weer ruimte voor eigenaarschap. Don't you love it when a plan comes together?

De leerdoelen staan vermeld in onze methode, maar wel op zo'n manier dat het de leerling vaak niet zoveel zegt. Daarom licht ik dit altijd toe en probeer ik vooral de verbinding te maken naar de situatie waarin het leerdoel wordt gebruikt.

Bijvoorbeeld: niet "I can use the present simple correctly in positive sentences, negations and questions", maar "I can make sentences about habits and things I do regularly in positive and negative situations and I can ask people about their habits and things they do regularly".

Langer, ja, maar door de situatie te benoemen en vervolgens de leerlingen te vragen wat ze denken te gaan doen op basis van dit leerdoel aangevuld met voorbeelden, betrek ik ze steeds makkelijker bij de stof. 

 

Tot slot viel mij in deze workshop op dat ook metacognitieve leerdoelen een grote rol spelen en de nodige aandacht van mij als docent verdienen. Weet een leerlingen waar hij of zij goed in is? Hoe zit het met het inschattingsvermogen van de leerling en het zelfvertrouwen? Zomaar een greep uit leerdoelen die niet direct met de inhoud van mijn vak te maken hebben, maar wel belangrijke randvoorwaarden zijn óm met de vakinhoud aan de slag te kunnen gaan. Laat dat maar eens even bezinken...

 

Formatief handelen

Formatief handelen doe je vaker dan je denkt en is tegelijkertijd moeilijker dan je dacht. Hup, weg die ellendige cijfers, maar zo eenvoudig is het niet. 
Vragen stellen of de leerlingen er nog bij zijn, nog opletten, de vraag hebben begrepen, of ze het huiswerk lastig vonden, of ze een woord kennen, een zin voor willen lezen enz. Tussentijdse vragen in een LessonUp, een kahoot, een worksheet, een oefentoets. Het is overal! En toch zijn veel docenten nog niet bewust bekwaam. En dat is zonde. Cijfers leggen een enorme druk op leerlingen en tussentijdse feedback kan daar een hoop verlichting in geven. Als de leerlingen weten dat ze op de goede weg zijn zullen ze het summatieve toetsmoment met meer vertrouwen tegemoet zien.

Echter, in de dagelijkse praktijk merken we dan weer dat als het woord formatief valt leerlingen daar heel verschillend op reageren. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel op dit gebied. Zo ook voor mij. Ik ben bezig met het boek De Toetsrevolutie en volg opdrachten van vernieuwenderwijs. Zie ook Vakdidatisch bekwaam voor meer info hierover.